Briga o pacijentu kod kuće, a posebno toaleta pacijenata mogu biti izuzetno zahtevne i odgovorne aktivnosti, koje podrazumevaju stalnu pažnju i negu pacijenta. Posebno ukoliko se radi o dragoj i voljenoj osobi, puna obazrivost je podrazumevana, kao i konstantan trud kako bi se dani bolesti što više olakšali pacijentu i koliko toliko učinili prijatnijim.

Često je za brigu o bolesniku neophodna i pomoć druge osobe koja je profesionalac u tom poslu. Takođe, kako bi se olakšala briga o nepokretnoj osobi potrebno je pribaviti bolnički krevet, koji će svakako dugo ležanje učiniti pacijentu značajno ugodnijim.

U nastavku vam predstavljamo kako izgleda nega starih i bolesnih u kućnim uslovima, kako najlakše da se obavi promena pelena kod pacijenata i kako se vrši toaleta pacijenta kod kuće.

Menjanje pelena kod pacijenata koji ne mogu da se kreću

Ukoliko se kod kuće brinete o voljenoj osobi, vrlo je verovatno da ćete biti odgovorni za promenu pacijentove pelene za odrasle dok leži u krevetu. Sledeći ove jednostavne korake možete učiniti zadatak lakšim i ugodnijim za voljenu osobu.

Stavite higijenske rukavice i, ukoliko bolesnik ima podesivi krevet, namestite ga na udobnu visinu. Gornji deo kreveta, gde je glava, bi trebalo podesiti što više vodoravno. Dok pacijent leži na leđima, otkopčajte čičak ili lepljivu traku pelene za odrasle, a onda okrenite pacijenta na bok kako biste mogli da izvučete zaprljanu pelenu.

Upotrebite vlažne maramice ili peškir natopljen toplom vodom kako biste obrisali regiju na pacijentu koji je prekrivala pelena. Važno je dobro obaviti taj higijenski deo, kako ne bi došlo do ojeda, a bitno je nakon svakog menjanja pelene namazati kremu kako bi se koža hidrirala i zaštitila.

Nakon što se koža bolesnika osuši potrebno je staviti novu pelenu, prvo je postavite ispod boka, a ostatak pelene poravnajte na krevetu. Okrenite pacijenta na pelenu, a zatim izvucite prednji deo i preklopite je. Dobro zalepite pelenu i nakon toga obucite pacijenta.

Menjanje pelena za odrasle i presvalačenje nepokretnog bolesnika je dosta teži proces, nego kada se to radi bebama, iz prostog razloga što je odraslu osobu teže okretati, pomerati i podizati. Zato je važno da uz sebe imate pouzdanu osobu koja će vam pomoći kada je nega bolesnika u kući u pitanju.

Nega o starim licima u bolniciŠta podrazumeva nega bolesnika u kući

Važno je da se pacijent svakog jutra osveži umivanjem, kako bi se sa lica odstranile nečistoće i znoj, koji najčešće prouzrokuju neugodan miris. Ako bolesnik ne može da ustane umivanje može da se obavi iznad lavora u krevetu. Pored toga, pranje i traljanje kože podstiče cirkulaciju krvi, koju je neophodno stimulisati posebno kada su nepokretni pacijenti u pitanju.

Pacijenti moraju svakog dana dobro da operu lice, vrat, zube, pazušne regije, grudi, ruke i leđa, a najmanje jednom ili dva puta nedeljno bolesnik bi trebalo da se okupa u celosti. Teške bolesnike, koji su prikovani za krevet i koji vrše nuždu ispod sebe, potrebno je kupati svakodnevno, a nekada i više puta u toku dana ako za to ima potrebe.

Kako izgleda kupanje bolesnika u krevetu

Za kupanje nepokretnog bolesnika neophodno je da se, pre svega, prostorija dobro zagreje i da se zatvore svi prozori. Ispod bolesnika možete postaviti mušemu, a nakon što ga svučete obavezno ga pokrijte jednim čaršavom, tako da se prilikom pranja bolesniku otkriva samo onaj deo tela koji se tada pere.

Prilikom kupanja uvek se kreće od glave, pa na dole. Prvo se operu lice, vrat i uši, zatim ruke, prsa, stomah, leđa, bokovi i natkolenice. Na kraju posebnu pažnju treba obratiti i na predeo polnih organa.

Toaleta pacijenta kod kuće je jako važna zbog održavanja higijene i eliminisanja neprijatnih mirisa, ali i zbog sprečavanja ojeda i osipa koji se mogu javiti u takvom stanju.

Kupanje pacijenta u kupatilu

Kada je reč o bolesnicima koji mogu da ustanu iz kreveta i da se kreću, onda je svakako bolja opcija kupanje u kupatilu. Ukoliko je bolesnik slab i nesiguran, pomoć prilikom ulaska i izlaska iz kade je neophodna. Najpraktičnije rešenje jeste da se pored kade postavi stolica na koju pacijent može da sedne a onda se lagano prebaci u kadu napunjenu vodom.

Nakon kupanja, bolesnika je potrebno lagano podići, prvo do ivice kade, a potom ga prebaciti na stolicu. Tu ga treba obrisati i pomoći mu da se obuče. Nakon toga bolesnika treba otpratiti i smestiti u pripremljen krevet.

Briga o rukama i noktima pacijenta

Pored svakodnevnog umivanja, važno je i redovno pranje ruku i to pre i posle svakog jela, kao i posle vršenja nužde. Ukoliko je bolesnik slab i nije u stanju sam da opere ruke, onda to treba da učini osoba koja brine o njemu. Osim čistih ruku, neophodno je i nokte održavati čistim i kratko podsečenim.

Prilikom nege važno je uvek obratiti pažnju da li su negde na telu nastale dekubitne rane, od ležanja. Tada treba odmah reagovati i sanirati ih, a nastajanje ovog problema svakako će sprečiti antidekubitni dušeci.

Nega nogu nepokretnog bolesnika

Redovno pranje nogu bolesnicima koji stalno leže je takođe veoma bitno. Za to su potrebni lavor sa toplom vodom i sapun. Ispod nogu bi trebalo prostrti mušemu, a noge bolesnika saviti u kolenima tako da stopala budu u lavoru sa vodom.

Lakše bi bilo ukoliko imate invalidska kolica u koja možete smestiti bolesnika. U svakom slučaju, noge treba dobro isprati, a nakon brisanja trebalo bi urediti i podseći nokte.

Pranje kose bolesnika

Kada je u pitanju toaleta pacijenata važno je obratiti pažnju i na negu kose. Za pranje kose nepokretnog bolesnika potrebno je pripremiti lavor, bokal sa toplom vodom, šampon, dva peškira i kofa za prljavu vodu. Potrebno je da soba bude dobro zagrejana, a ispod glave na jastuk staviti jedan kraj mušeme, a jedan peškir oko vrata.

Pacijenta treba privući ivici kreveta, a drugi kraj mušeme treba saviti tako da usmerava vodu ka kofi. Glavu treba prvo pokasiti, a onda staviti šampon i trljati teme glavu i kosu. Kosu treba ispirati tako da prljava voda odlazi niz mušemu u kofu. Kosu na kraju pranja treba osušiti trljanjem suvim peškirom i očešljati.

Pranje usta i zuba pacijenata

Usta i zube treba brižljivo prati s obzirom na to da se u njima mogu nakupiti ostaci hrane. Ti ostaci podstiču razvijanje klica, koje potom mogu izazvati razna zapaljenja i tegobe. Zato je važno da bolesnik pere zube svakodnevno i to i ujutru i uveče.

Za pranje zuba pripremi se čaša sa mlakom vodom i četkica za zube sa istisnutom pastom. Kad se zubi dobro operu, potrebno je isprati usta mlakom vodom u koju se ulije dve do tri kapi alkohola ili hidrogena.

Toaleta pacijenta je izuzetno važna i neophodno je svakodnevno, gotovo 24 sata brinuti o bolesniku kako bi mu se što više olakšao period bolesti. To je veoma odgovoran posao i nimalo lak, ali ukoliko se primene svi navedeni saveti, oni donekle mogu olakšati negu pacijenta kod kuće.