Stomačni grčevi kod beba su normalna pojava tokom prvih meseci bebinog života. Međutim, roditelji koji dobiju prvo dete često su zbunjeni bebinim neutešnim plačem kada nastupe grčevi, tako da ni sami nisu sigurni šta uzrokuje nervozu i uznemirenost deteta. 

Praksa je pokazala da deca pokazuju iste znakove ponašanja kad nastupe grčevi u stomaku, zahvaljujući čemu roditelji mogu prepoznati uzrok bebinog plača, na osnovu njenih pokreta i boje u licu. Ukoliko je i vaša beba u poslednje vreme nemirna, u nastavku pročitajte kada se javljaju grčevi kod beba i kako ih prepoznati, odnosno ublažiti. 

Zašto se javljaju grčevi kod beba?

Stručna terminologija grčeve kod beba prepoznaje kao kolike, iako jedinstveno medicinsko objašnjenje za ovu pojavu još uvek ne postoji. Ipak, najveći broj lekara tvrdi da se grčevi kod beba javljaju zbog nagomilavanja gasova u crevima i želucu. 

Pravilnosti koje su utvrđene kada su grčevi u pitanju, odnose se na bebino ponašanje i vreme javljanja bolova, koje je u većini slučajeva isto ili približno. Naime, grčevi se uglavnom javljaju u kasnim poslepodnevnim satima, i gotovo uvek su praćeni bebinim plačem koji ume da potraje i nekoliko sati. 

Grčevi kod bebe se javljaju uglavnom između treće nedelje i trećeg meseca njenog života, nakon čega postaju sve ređi, a nakon nekog vremena potpuno prestaju da muče dete. Prema tome, ukoliko je vaša beba stara već nekoliko nedelja, možete očekivati pojavu grčeva i određen period bebine uznemirenosti koju treba zajedno da prevaziđete. 

Kako prepoznati grčeve?

Jedna od najtežih stvari kod roditelja sa malom bebom (pogotovo ukoliko je prvo dete u pitanju), jeste otkrivanje uzroka bebine uznemirenosti. Ovo može da bude problem posebno ukoliko znate da je beba presvučena, sita i uredna, ali i dalje pokazuje nezadovoljstvo i neutešno plače. Jedan od razloga mogu biti i i grčevi, a evo kako da ih prepoznate. 

Kada bebu muče grčevi, to se obično manifestuje neutešnim plakanjem, pri čemu novorođenče crveni u licu. Jedan od sigurnih znakova je i povlačenje nogu prema stomaku, a ukoliko pipnete stomak verovatno ćete osetiti da je naduven. 

Beba u ovim situacijama odbija igračke i stvari koje joj obično okupiraju pažnju, pa ih majke obično uzimaju na ruke i ljuljuškaju nekoliko minuta ili čak sat vremena, dok se dete ne smiri i bolovi u stomaku ne popuste. 

Kako ublažiti grčeve kod beba?

Dobra vest za zabrinute roditelje čije bebe imaju grčeve jeste da je ovo potpuno prirodna i normalna pojava, tako da svaka beba mora proći kroz ovaj pomalo neprijatan period. Samim tim, ne postoji lek za grčeve kod beba koje će u potpunosti otkloniti bolove, ali praksa je pokazala, a lekari preporučuju određene metode ublažavanja grčeva kod beba. 

Masiranje bebinog trbuha može biti od pomoći. Laganim pokretima joj prelazite preko stomaka u kružnim pokretima, i pratite bebinu rekaciju. Možete se osloniti i na čajeve i sirupe po preporuci lekara i apotekara, koji su namenjeni upravo ublažavanju grčeva kod beba. 

Ukoliko dojite bebu, važno je da pripazite i na sopstvenu ishranu, jer ono što unosite u svoj organizam u velikoj meri utiče i na dete. Izbegavajte masna jela, teške namirnice poput kupusa, pasulja, graška i slično. Sve što može da vas dovede do nadimanja ostavite po strani, kako bi i vama i bebi bilo lakše. 

Uvek se možete osloniti i na sestre i babice koji pružaju pomoć oko nege beba, što je od velike pomoći svim majkama koje trebaju podršku tokom prvih postporođajnih meseci. 

Kako bebi skrenuti pažnju kada nastupe grčevi?

Vrlo je teško skrenuti bebi pažnju kada oseti bolove izazvane grčevima, ali istrajne mame u tome uspevaju. Bebi verovatno neće biti zanimljive igračke koje inače voli, ali će joj sigurno biti lepše ukoliko je uzmete u naručje i ljuljuškate dok se ne smiri. 

Bebe odlično reaguju i na muziku, pa probajte da ostavite bebu u krevecu, udaljite se malo i pustite joj neku umirujuću muziku. Beba će verovatno prestati da plače i skoncentrisati se na ono što čuje, a vrlo verovatno će tako i zaspati. 

Da li grčevi kod beba mogu biti opasni?

Grčevi kod beba su nezaobilazna pojava, pa vam ostaje samo da se na vreme upoznate sa svim što oni podrazumevaju i da prepoznate simptome. Treba da znate i to da grčevi nisu opasni za dete, niti mogu da dovedu do zdravstvenih problema. 

Ipak, pre nego što zaključite da je dete uznemireno zbog grčeva, otklonite mogućnost da je gladno, žedno ili samo pospano. Takođe, ukoliko plač postane suviše intenzivan i neutešan, obratite se lekaru ili bar potražite savet od stručnih lica. 

Grčevi kod beba su normalna pojava, pa pre nego što dozvolite da vas obuzme panika dok beba neutešno plače, upoznajte se sa glavnim simptomima grčeva i načinima njihovog ublažavanja. Upamtite da je reč o fazi koja prolazi već do četvrtog meseca, nakon čega beba verovatno više neće imati ovih problema.